Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Visor för ett läsår i skolan

Mina visor finns utgivna hos Gehrmans och Wessmans musikförlag. 

Klicka på länken så kommer du direkt till böcker och låtlistor.

 Vokalerna

Jag börjar skolan och Kul att se dej!   handlar förstås om skolstarten på hösten. 

Du och jag en visa om blyghet, Förlåt   och  Skvallerbytta bing bång är visor om att våga visa känslor, att kunna säga förlåt och att kunna bli sams efter bråket. Texterna kan bilda underlag för samtal, egna dikter eller bilder. 

Vadå!?   är en populär skrytvisa med lite busig humor, lätt att hitta på rörelser till. Barnen älskar den!

Godnattvisa   Den visan kom till när en liten elev berättade för mig att mamma och pappa hade så mycket som var viktigare att göra just då än att lyssna på vad han hade att berätta. När de väl hade tid, hade han somnat i sin säng... Kan ge dåligt samvete för en del vuxna.

Får jag hålla din hand är en barnvisa om behovet av trygghet när natten är mörk och drömmarna kan skrämma. Här sjungs sången av en vuxenkör under en skolkonsert.

När jag var mycket liten   skrev jag på beställning till ett barndop. Sex år senare fick jag  lilla Matilda som elev i min barngrupp. Hon ville alltid sitta mitt i ringen när vi sjöng "hennes" sång. 2009 sjöng min barnkör den här sången vid mitt lilla barnbarns dop. Det kändes fint. Nyligen sjöng samma lilla barnbarn, nu 7 år gammal, sången för sin lilla kusin på hennes dop! 

Tankar är en sång om att våga vara sig själv, den visan sjungs här av norska kören Levende Lys. (Ur Solen lyser bara för oss, Wessmans förlag)

En glad melodi  är inspelad under en allsångskonsert med skolbarn. Vi hade härligt samarbete med  sångkvartetten VOX  men inspelningen är tyvärr enkelt gjord.

Att sjunga i kör (Oj oj oj!) är GoDISS´körens signaturmelodi som inte finns utgiven på noter ännu. 

Sitta stilla  och Klappa, stampa, snurra och Rör dej! är visor för att få ett avbrott i stillasittandet i skolan. Man lär sig bättre när man får röra sig lite då och då, det borde alla lärare fatta!nkel kassettspelare

Killar och tjejer  är en visa som killarna i min klass beställde. "Det finns inga visor som handlar om oss" sa de. Det skulle handla om bandy och hockey och fotboll och cross! Sen ville tjejerna också ha sin vers om hästar, barbiedockor och blommor... Visan är alltså en form av marknadsundersökning med några år på nacken. Numera är det väl mest dataspel, kläder och action som gäller? Man kan ändra i texten så att det passar de barn man sjunger med. 

Kom med !  är en liten marschvisa med verser om hösten, julen och våren. Här är det höstversen som hörs, men i boken finns verserna om våren och julen också.

Jorden är vår, en miljövisa med en uppmaning att tänka på kommande generationer. Den spelas sen mer än sex år tillbaka i Webbradion för barn, vilket jag förstås tycker är kul.

I samband med FN-dagen sjunger man visor om fred och vänskap. Här nedan hittar du några av mina, Freden börjar med barnen, Kom och låt oss sjunga för freden, Rätt-Visan och Vi är framtiden.

Hurra !  är en grattissång att sjunga sittande i ring med födelsedagsbarnet i mitten. Sången om Morfar är en hyllningsvisa till alla seniorer men främst en speciell  sådan. 

Här kan du lyssna till några av mina sommarvisor:  En försommardag, Sommarvals,  Sommaren kommer, Sommarlov och en Sommarlovsrap (Nu är det sommar!) som också har en melodi som man kanske "rappar" först och sjunger sen!

Min Luciavisa sjungs här av en norsk barnkör. Mjuka paket är en populär julvisa och God Jul är en av mina första tonsättningar, texten är av Britt G Hallqvist.                                                                                                                                                                                                                                                          Min skolkör Vokalerna, som jag ledde i 16 år, sjunger många av de inspelade visorna. Under alla dessa år gjorde kören 174 framträdanden; på egna skolan, på vårdhem, äldreboenden, i kyrkor, för andra skolor, föreningar, i lokalradion m.m. Ett år gjorde vi också en inspelning till CD med hjälp av lokalradion och en 7-mannaorkester. Vid två tillfällen, 1995 och 2001, sjöng vi mina visor på allsångskonserter för kommunens barn, inbjudna till Stadsteatern. Det var fina upplevelser!

Här kan du enkelt se i vilka böcker mina olika visor går att hitta. 

 :    

 

Många av visorna på den här sidan kommer från CD:n "Jorden är vår"       som min skolkör Vokalerna spelade in tillsammans med orkestern Fenix och med hjälp av Radio Skaraborg för en del år sedan. Vissa sånger sjungs också av andra grupper av barn och i enkla inspelningar. CD:n är SLUTSÅLD, men de flesta visorna finns på youtube och spotify.