Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Om mig själv

Familj: Make, två vuxna söner, två barnbarn.

Hobbies: Musik, körsång, mina datorer, foto, körsång, handarbete, måla, skriva, läromedelsproduktion...

Jag var lågstadielärare i 43 år och är nu pensionär sen några år tillbaka. För det mesta har jag älskat mitt arbete och alla härliga kontakter med barn genom åren.

Men visst har det funnits perioder när jag tvingats arbeta mot mitt sunda förnuft, för att man velat spara pengar i skolan.  Det man kallade "skolutveckling" efter kommunaliseringen av skolan, visade sig vara en skolavveckling i stället. Vi var många äldre lärare som vägrade att anamma "flumpedagogik" i stora åldersblandade grupper och vi kämpade för att kunna ge barnen det de hade rätt till. Då blev vi kallade "bromsklossar" eller gammalmodiga. Nu vet vi att vi gjorde rätt i att protestera mot alla tokigheter som infördes och mot den nedvärdering av läraryrket som blev följden! Att vara lärare är nog ett av de bästa jobb som finns. Det krävs mycket arbete och stort engagemang, men man får så mycket positivt tillbaka. Jag minns med glädje  alla mina år som lågstadielärare!! 

Mina favoritämnen som lärare har varit svenska, engelska, bild och musik, något som också satt sina spår i min kreativa verksamhet vid sidan av skolarbetet. Det har blivit läromedel av olika slag och många sånger och sångtexter, detta trots att jag aldrig lyckats lära mig noter. Men med hjälpsamma vänner och sedemera en dator med musikprogram, har det gått bra ändå. Att sedan både musikförlag och Radio Skaraborg stöttat mig och hjälpt till att sprida mina visor, tar jag som ett gott betyg. Under åren fick jag också uppleva glädjen i  att inspirera hundratals kolleger, både i musikkurser och på studiedagar i egna kommunen och på olika orter i Sverige. Mina visor finns nu spridda runt om i Sverige och även i Finland och Norge. 

Jag var ledare för barnkören DISSmå i åtta år och i sexton år ledde jag skolkören Vokalerna på Heneskolan. Efter min pensionering startade jag först barnkören MiniMix och därefter GoDISS. Mina egna visor ingick ofta i körens repertoar. För mitt arbete med barnmusik har jag fått flera stipendier och utmärkelser:

Numera sjunger jag i seniorkör, hjälper till att leda ibland och har även skapat några sånger för kören, som sjungs i samband med våra uppträdanden.

  • Alice Tegnérs fond (-89 och -94)
  • Skaraborgs Läns Kulturstipendium (-95)
  • STIMstipendium (-98)
  • Kulturstipendium från Skövde kommun (-06)
  • Årets kvinnliga pedagog i Sigma (DKG) (-09)
  • STIMstipendium igen (-09)
  • Läromedelsförfattarnas stip. flera gånger
  • Konstnärsnämnden (-21)

Mina vistexter bygger ofta på små händelser i skolan och bland barnen; deras tankar, frågor och behov. En sång kan vara ett hjälpmedel för att starta en diskussion, för att förstå varandra, för att visa olika känslor och för lek och rörelse.

Sångerna sjungs i många skolor runt om i Sverige och dagligen spelas flera av dem i webradion. Några visor har också översatts till finska och norska.

Drygt hundra av mina barnvisor finns utgivna av Gehrmans och Wessmans musikförlag. En CD med 22 visor  från mina tre först utgivna böcker finns inspelad med hjälp av min skolkör Vokalerna, Radio Skaraborg och orkestern Fenix. Många av visorna finns att lyssna till på Youtube och Spotify.

Jag är medlem i STIM och SKAP, SLFF och 

KVAST, Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare. 

Läs om mig: https://www.gehrmans.se/upphovspersoner