Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

LUCIA är en flicka...

2019-12-13

  

"LUCIA ÄR EN FLICKA MED STJÄRNOR I SITT HÅR..."

Första strofen i min luciavisa, skapad för ganska många år sedan och med för närvarande mer än 20.000 visningar på Youtube. Visan sjungs i många skolor just idag 13 december. Jag har själv lyssnat till en grupp söta tredjeklassare i min gamla skola, som inledde luciatåget med visan till min stora glädje och stolthet. Lucia, en liten ljus flicka, sjöng solo i första versen. 

 

För några år sedan gjorde jag mitt bildspel med visan och la in på Facebook i en grupp med många lärare. Det skulle jag inte ha gjort! Ett antal lärare av ospecificerad könstillhörighet uppstämde ett ramaskri och startade en låååång diskussion som resulterade i hårda ord och påhopp både på visans text och indirekt på mig som skapat den och även på traditionen att fira Lucia. Inläggen i tråden blev alltmer aggressiva och med personliga angrepp.

"Skulle Lucia nödvändigtvis vara en FLICKA? < Varför denna diskriminering av de POJKAR som vill vara Lucia? < Var finns genustänkandet? < Tyck vad ni vill privat, men i skolan får ni baske mig bita ihop och applådera alla pojklucior eller flickstjärnegossar eller byta jobb! < Läs likabehandlingsplanen!"

Tråden fick 89 inlägg, mer eller mindre välformulerade. Vem hade rätt och vem hade fel? Vem skulle bestämma? HEN kunde ju känna sig kränkt av att bli behandlad si eller så? Skulle man över huvud taget bry sig om att fira Lucia i fortsättningen? I så fall VARFÖR? Så provocerande och gammaldags, lägg ner Lucia! 

Diskussionens vågor gick höga i flera veckor. Själv undvek jag att kommentera det som skrevs, men läste allt med förvåning och lite sorg. Nu har tråden tack och lov försvunnit sen länge, men jag tänker fortfarande på hur en liten rad i en visa (min) kan reta gallfeber på några känsliga personer. Som tur var fick visan även en del positiva kommentarer av lärare som använt den och tyckte om den utan att ifrågasätta att "LUCIA ÄR EN FLICKA MED STJÄRNOR I SITT HÅR..."

Tänk hur lätt det är att angripa olika traditionella företeelser utan hänsyn till ursprung och självklarheter. Lucia VAR en flicka, inget snack om saken! Det finns många luciasånger att analysera i så fall med ord som ljusbrud och "HON kommer den goda med ljuset" etc. Om någon pojke seriöst skulle få lust att agera i luciakrona och vit skjorta må så vara, kanske framför allt i förskolan. Men slarva inte bort en fin tradition genom att gräla om en strof i en visa och låta ett ord bli föremål för  genusdiskussioner. Låt en flicka för en gångs skull få bli hedrad med ljuskrona och gå först i ledet utan att bli ifrågasatt eller ersatt. Blir någon kränkt av min lilla visa är det bara att välja en annan eller hitta på något bättre själv. 

 

"Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så."

 

Kloka ord av Alf Henriksson

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)