Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Lärare! Ni förtjänar en hyllning!

2020-12-30

kram

En månad till har gått! Läget är detsamma. Vi väntar på vaccin, dödssiffran har passerat 11.000 och i vården kämpar man vidare medan "tuffa" och korkade svenskar reser till alperna, festar och drar hem ny smitta. Under tiden kämpar lärare vidare för att undervisa digitalt eller på plats i skolan. Ni är värda all beundran för er kamp och hela samhället tackar er för era insatser för barn och ungdomar! 

 

SKRIVET I DECEMBER 2020

Sista vardagen på det här skit-året!! Jag har lust att dra till med en svordom, men det lämpar sig inte i skrift för en gammal småskollärarinna...

 

Vi är många seniorer som sörjer ett förlorat år i pandemin. Många har tragiskt nog mist sina liv medan vi som finns kvar har tvingats att leva mycket begränsade liv och ibland tappat vår livslust. Risken för oss äldre att bli sjuka i covid-19 har varit överhängande. Hade jag fortfarande varit aktiv som lärare, hade det här året blivit ett enda långt trauma. En rädsla att bli smittad, att själv smitta andra, att inte räcka till, att inte ha förmågan att tänka nytt och klokt och skapa möjligheter - kort sagt ett år av ångest. Jag högaktar alla mina lärarkolleger som hållit ut och som orkat genomföra undervisning och omhändertagande under de här surrealistiska omständigheterna. Jag vill hylla och tacka er alla, som kämpat utan att klaga eller ge upp. 

Själv hade jag inte orkat, men kanske är det så att man klarar och kan mer än man tror i en sån här situation? Måtte pandemin snart vara över så att ni alla får chans att andas ut, alla ni som ställt upp i vårdyrken och skolor och med sevice runt om i vårt land och i andra länder. En önskan om vila och återhämtning för er alla så snart det finns möjligheter.

Och för oss som hållits isolerade och tvingats avstå från allt som normalt ger glädje och stimulans i livet, umgänge, sällskap med barn och barnbarn, kursverksamhet, föreningsmöten, resor, utflykter, kulturupplevelser och inte minst möjligheter att handla varor efter behov - för oss har det varit en lång och svår tid i isolering och ensamhet. Många har tappat lusten att leva. 

För egen del har jag försökt hålla modet uppe med kontakter via min dator och med mitt musikskapande. Samtidigt som åldrandet och ökande krämpor gjort sig gällande, har svårigheter att söka läkare tvingat mig och andra äldre att avstå från att få hjälp. Kontroll av ögon, hörsel, tänder m.m. har fått stå tillbaka av rädsla för smitta. Mina röstproblem har tidvis gjort det omöjligt att prata i telefon och den kontakt jag haft med min logoped har skett digitalt. Vilken tur att man har dator och kan lära sig att hantera digitala möten, vilket jag haft även med Läromedelsförfattarnas förbund och SKAP. T.o.m. några kurstillfällen med quigong via nätet har jag ägnat mig åt, men dessa möten kan aldrig ersätta de fysiska träffar med naturliga samtal och kontakter man nu fått avstå ifrån helt och hållet. Jag tänker bl.a. på körsång, stickcirkel och seniorträffar i SPF, liksom utflykter, teater och konserter.

 

Nej, det här året känns som förspilld tid och gärna ville jag ha tillbaka ett nytt, friskt och oförbrukat 2020 med förnyade chanser och möjligheter. En tröst är dock att ingen av mina närmaste har drabbats av covid-19 (peppar peppar ta i trä!!!) och att maken klarat en svår canceroperation mitt under pandemin kan väl också betraktas som ett under. Vi har nog alla en försiktig förhoppning om att vaccinet, som nu distribueras runt om i världen, ska sätta stopp för pandemin och ge oss livet tillbaka under 2021. 

ETT GOTT NYTT OCH BÄTTRE ÅR 2021 ÖNSKAS OSS ALLA!!

 

Antal kommentarer: 1

2020-12-31 10:12:00 - Annika

Vi hoppas verkligen att 2021 blir ett bättre år! Kram till er båda:
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)