Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Lärare, ni är så viktiga!

2020-08-18


Skolstart - förväntan - glädje - oro

   Jag hör barnens glada röster på avstånd genom mitt öppna sovrumsfönster. Vänder mig på andra sidan och försöker somna om.

   Skolan börjar en ny termin och jag bryr mig inte. Jag ligger kvar i min säng, lyssnar till skratten och pratet som försvinner bort, ju närmare skolan de kommer. Min skola. Sexhundra steg räknade jag att jag hade att gå. Fram och tillbaka. Varje dag under de 35 år jag som lärare tillhörde det här rektorsområdet. Hur många steg kan det ha blivit? Jag bryr mig inte om att försöka räkna ut det.

   Barnen låter glada och förväntansfulla. Kanske är de också lite spända. Några återvänder till ett nytt skolår i en högre årskurs än de lämnade i juni. Andra ska börja sin allra första termin i förskolan eller årskurs ett. Ett långt liv för lärande och utveckling väntar.

   Allt är tillrättalagt för dem i klassrummet. "Fröken" har redan varit i skolan i flera dagar, packat upp nya läroböcker, pennor, ritpapper, färger, allt som behövs för undervisningen. I klassrummet står bord eller bänkar på plats och på hyllorna väntar läroböcker på att få användas av eleverna. 

   Men ingenting är sig likt den här läsårsstarten! Vi är mitt i en rådande pandemi. Hela sommaren har präglats av rapporter om smitta, död, isolering och rädsla. Alla, både personal, elever och föräldrar är lite osäkra och oroliga inför det okända hotet. Hur kommer det att bli? Vad blir annorlunda? Kommer vi att bli sjuka?  Hur löser vi praktiska problem med matsalsköer, musikgrupper, idrott, transporter? 

   Som lärare har man ett yrke där man ständigt möter människor nära och har ett stort kontaktnät av både barn och vuxna. Små barn behöver klappas om och tröstas ibland. Hur gör vi det? Hur får vi barnen att förstå att alla måste vara rädda om varandra och hålla avstånd. Hur får man barn att komma ihåg, när leken tar överhand? Många frågor väcks när skolan kommer igång.

   Som pensionär och sjuttioplussare har jag hållit mig isolerad sen ett halvår och inte utsatt mig själv eller andra för några risker. Jag önskar och hoppas att alla mina gamla vänner och kolleger får kraft att leva upp till alla förväntningar och krav som ställs på dem nu och att alla elever får en trygg skolgång även detta läsår.

   Så tänker jag innan jag tar min morgontidning och en kopp te´ och kryper tillbaka ner i min sköna säng en stund till. 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)