Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

-Kan jag få sitta här?

2023-07-12

-KAN JAG FÅ SITTA HÄR? undrade den gamla damen och slog sig ner vid mitt bord på restaurangen där jag åt ensamlunch efter dagens sjukbesök. Jag nickade bifall med ett leende men sa samtidigt att jag hade lite problem med min röst och inte var så pratsam.  Hon hade åkt bussen från Karlsborg till stan för att besöka banken och för att ordna pass. 86 år gammal planerade hon en utlandsresa och skulle vara borta en hel vecka.
     Hon berättade att hon tränade inför resan genom att promenera långa sträckor varje dag.- "Vi kommer att gå mycket och det gäller att orka. Men jag är i bra form tack vare dansen!"
 
    Jag fick veta att hon dansade folkdans, hade nyligen varit med om tre uppvisningar på samma dag, en av dem utomhus i gräs. Har man någon gång dansat i gräs så vet man hur tungt det kan kännas. Vid Allsång vid kanalen brukade hon vara aktiv och hjälpa till. Hon berättade om senaste artisten, som varit så trevlig och stannat kvar hela programmet, inte bara rusat vidare som vissa andra gjort. Han sjöng dessutom väldigt bra, tyckte hon, som själv varit körsångare och sångfröken för barn i förskolan. Nu hade rösten tappat klang, ansåg hon, men tonerna i diskanten klarade hon fortfarande ganska bra.
     Hon hade fyra barn och ett antal barnbarn på olika håll i Värmland, Skåne och Småland. En son hade sitt arbete nära och kom varje dag hem till mamma för att äta lunch. - "Det är så bra för då måste jag laga mat och äta själv, det blir ordning och reda!"
     Hon älskade att ha dem alla samlade på samma traditionella plats varje jul och hon drog sig inte för att resa och hälsa på dem dessemellan. Allt detta berättade hon livfullt medan hon mumsade på sitt knaperstekta fläsk med potatis och löksås därtill. 
 
     Jag har svårt att prata numera, min röst bär mig inte, men lyssna går väldigt lätt när en så inspirerande och positiv människa blir mitt sällskap vid bordet. Hon utstrålade med sitt lite rynkiga ansikte och sina pigga ögon en sådan livsglädje och hoppfullhet över livet att både NATOfunderingar och sjukdomsbekymmer sjönk undan.
     Maten smakade dessutom ovanligt gott. När jag kom ut på gatan igen lyste solen för fullt och livet kändes med ens lite ljusare. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)