Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Jag körde med kör 1985-2017

2023-05-19

Det började som ett ”experiment” 1985.

Körfamiljen DISS sökte körsångare.

     Kunde jag sjunga i kör?

     Jag som inte läste noter…Det här var lite annat än skolsångerna jag träffat på under min utbildning till lärare. Nu gällde det altstämman i en vuxenkör med inte helt enkel repertoar. Men jag var så sugen på att försöka!

     Jo, det gick riktigt bra! Jag såg ju om noterna gick upp eller ner och framför allt använde jag mitt goda gehör. Undan för undan lärde jag mig att följa noterna bättre.

     Nu började roliga upplevelser med härlig gemenskap, konserter, resor och massor med nya vänner i Körfamiljen DISS under många kommande år. Vi var sex körer i olika åldrar och konstellationer. Jag sjöng altstämma i DISSonans, den blandade kören. 

                                 

 

     Så skulle den lilla nystartade barnkören DISSmå få en ny ledare efter bara ett år. Kunde jag tänka mig…? ”Du sjunger ju med barnen i skolan, det här klarar du”, sa Ralf Friberg och Ingegerd Idar, våra körledare och inspiratörer. Jag tvekade men såg det som ytterligare ett experiment. Går det inte bra, så får någon annan ta över.

     Nu började mitt liv som barnkörledare, som varade i mer än trettio år parallellt med mitt arbete som lågstadielärare. DISSmå hette alltså min första kör, yngsta kören i körfamiljen DISS. När vi behövde nya sånger var det ibland enklare för mig att skapa egna än att traggla med noter som andra skrivit.

     Vid en del framträdanden med barnen använde vi mina sånger tillsammans med andra redan kända. Jag fick beröm och uppmuntran, barnen gillade sångerna och det sporrade mig att skapa mera. Framför allt hade vi väldigt kul, både barnen och jag under de tio år jag ledde kören. 

   Liseberg   DISSmåoBirgittaSkaraborgsmässan,invign.-92.  

      Foto av Ralf F till körbok. 

      Tävling Söndagsöppet V:a Frölunda                                               

    Ingegerd, med mycket gedigen musikutbildning och erfarenhet och som bl.a. varit rektor vid Stockholms Musikaliska Institut, övertalade mig att skicka mina sånger till Gehrmans förlag. Med viss tvekan skickade jag ett trettital  enkla inspelningar på kassett och nödtorftigt handskrivna notkladdar.

     Efter några veckor blev jag uppringd av förlagschefen Kettil Skarby. ”Välj ut ett antal visor som du tycker bäst om, så ska vi ge ut en bok.”

     Mitt första försök, napp direkt och en otrolig lyckokänsla!! TACK Ingegerd för ditt råd och din uppmuntran! Det har blivit fem böcker, fem häften och ett 100-tal utgivna sånger sen dess.                                                                            

                                              

                       Mina fem böcker från Gehrmans förlag   

 

     På en sommarkurs i musik träffade jag förlagschefen för Wessmans musikförlag Bertil Wessman och berättade om min sång Det kommer en dag. Han lät arrangera visan för kör och förlaget gav också ut ett antal barnsånger som jag tyckte passade bra i kyrkliga sammanhang.

Samarbetet har fortsatt och 2021 gav man ut mitt häfte med seniorsånger "Tillsammans igen"

                      Mina fyra häften från Wessmans förlag

 

      Ja, så började det och nu fortsatte mitt skapande av bara farten. Starta och leda skolkören VOKALERNA för lågstadiebarn blev nästa projekt. Jag startade ”på försök” med årskurs två, som efter ett år inte ville sluta i kören. De fick fortsätta i trean och jag fyllde på med nya tvåor. Kören växte och blev mycket populär bland både barn och föräldrar.

     I sexton år ledde jag Vokalerna fram till min pension. Det som startade som ett projekt blev en fast institution i skolan med återkommande körer, en för yngre barn och en för mellanstadieelever, ledd av min kollega Ingela Jonsson. Ibland hade vi gemensamma framträdanden med våra två körer.

     Skolkören Vokalerna hade under åren 175 framträdanden för andra skolor, föreningar, föräldrar, lokalradio och i andra sammanhang på barnens och min fritid. Vi hade samarbete med "riktiga" musiker och gjorde en vårturné i buss till flera äldreboenden i kommunen. Vi framträdde i radion och fick hjälp att spela in en CD.

     Mina visor framfördes vid två tillfällen som allsångskonserter för kommunens barn på Skövde Stadsteater. Första gången 1995 med Vokalerna,  Fenix orkester och Ronny Nyman. Andra gången 2001 tillsammans med Henekören, Ingela Jonsson och Vokalkvartetten VOX.

       

     Så blev jag pensionär 2006. Nu sökte jag samarbete med ett studieförbund och ett äldreboende i Skövde. Jag skulle ha en barnkör som sjöng, dansade och roade de gamla en stund på dagtid en gång i veckan. Kören döpte jag till Mini-Mix, några flickor och pojkar 5-7 år. Barnen kom, men inte åldringarna, som antingen glömde eller inte fick hjälp att ta sig till matsalen där vi höll till. En termin fanns Mini-Mix.

     Samarbetet med Körfamiljen hade legat på is ett antal år då Vokalerna och skoljobbet tog all tid, men nu återkom jag och startade GoDISS, enbart flickor från 6 år. En lyckad satsning som pågick i tio år.

 

                                                         GoDISS 2007-2017

     Vilka roliga år det varit och vilka gulliga barn jag träffat! Många hundra ungar och föräldrar. Hade jag inte fått problem med min röst skulle jag ha fortsatt ett tag till. Det jag drabbats av kallas röst-tremor, är väldigt besvärande och går inte att bota, tyvärr. Men sånger kan jag fortfarande skriva ibland när andan faller på. Nu är det seniorkörens tur att få del av mina kompositioner. Där är vi fler än jag som darrar på rösten... 

    

Skövde SPF:s seniorkör 2019

 

     Mina visor finns nu lite varstans i vårt land och även i Norge och Finland, vilket är väldigt kul. Man kan hitta visorna på Youtube och Spotify. Det som startade som ett experiment, har blivit mitt liv och min roliga hobby, trots att jag ”bara” spelat, sjungit och skapat på gehör.

     Ett festligt minne: Två blivande musiklärare/körledare med sin lite "stöddiga" mentor tillika ”expert” besöker en kväll i mars 1991 en av mina sångstunder med barnen i DISSmå. De två förväntades hålla en perfekt lektion med barnen. Lektionen skulle bedömas av ”experten”. Samma sång tjatades om och om igen med stillasittande, allt tröttare små barn. De vuxna  pratade över huvudet på barnen, bedömde och kommenterade sins emellan. Jag led i tysthet. Mina körbarn var ju vana vid musiklekar, rörelse, omväxling, inte sitta stilla på golvet!

     Med mig talade de tre inte alls. När de gått ut, sa en liten sexåring uppgivet: -Ska dom komma nästa gång också?  –Nej,det var bara idag, svarade jag. -VILKEN TUR! FÖR I SÅ FALL VILLDE JAG INTE KOMMA MER!!  svarade han med en lättad suck.

     Jag såg det som ett gott betyg till mig. Trots avsaknad av formell behörighet kände jag att jag var en betydligt bättre barnkörledare och pedagog än den besökande experten och hans elever. Samma känsla har jag fått ibland när jag besökt etablerade körledare, musiklärare eller kantorer som har den teoretiska kunskapen men helt saknar pedagogiska tankar och förståelse för hur små barn fungerar och ska bemötas.

 

VOKALERNA 2005-06, sen blev jag pensionär.

 

     Det här med att "duga" kan man ha sina funderingar kring.

     Mitt förlag ville inte gärna att jag skulle stå med på hemsidans lista över upphovspersoner. Där fanns alltför många fina och etablerade personer, mest herrar förstås. Barnvisor! Äsch! På nåder fick jag till slut fylla en ruta på förlagets hemsida och berätta vem jag är och vad jag gjort.

     Att ha skapat texter och musik till fler än hundra barnvisor är tydligen inget att framhålla som merit. Inte heller är det så märkvärdigt att ha lett barnkörer i mer än 30 år och inspirerat och fortbildat pedagoger. När man nu startar ett projekt för #sjungandebarn försöker jag att marknadsföra mig själv och mina visor med viktiga och barntillvända texter. Mina visor duger lika bra som mycket annat jag hört framföras med barn i olika sammanhang. Jag struntar i Jante och är stolt över det jag gjort.

     Vill du ta del av det jag skapat, så finns det mesta att läsa här på min hemsida.Visorna finns hos Gehrmans och Wessmans förlag.  Om du skulle vilja ha mina texter samlade, så har jag några enstaka exemplar kvar av min bok "Stoppa tiden en stund för jag behöver dig". 

 

 

Antal kommentarer: 1

2023-06-03 23:22:36 - Erik

Roligt att läsa(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)