Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Tillsammans...

2024-04-26

                      Vi gjorde det tillsammans

 

 

Tillsammans

När jag ser tillbaka på alla år med musik i mitt liv, så är det roligast att tänka på det jag fick dela med andra i olika sammanhang. Att sitta hemma och skapa c:a 150 visor, som jag gjort, ger stor glädje, men att sen få använda det skapade tillsammans med andra är så enormt mycket roligare. Hos de barnkörer jag lett, skolkören, alla föräldrar och kolleger jag mött, har glädjen att dela sången varit det gemensamma. 

     

Tillsammans med min skolkör Vokalerna hade jag kontakter med många skolor under åren. Barnen hade övat mina visor och sjöng allsång med oss när vi kom på besök. Vi var bl.a. i Tibro, Skara, Stenstorp, Tidan, Falköping, Mariestad, Lidköping där mina vänliga kolleger ställde upp och tog emot oss.

Tillsammans med "riktiga" musiker fick jag förmånen att jobba ibland och mina elever fick kunskap och inspiration för sitt framtida musikliv. För några av dem har det haft stor betydelse, vet jag. 

Tillsammans med foton jag sparat kommer här några minnen.

 

   

     Menuett av Mozart, Musik i 300 år hette vårt program

 

  

            Alice Tegnér hennes liv och musik

 

Tillsammans med Skövdeensemblen, sju trevliga musiker,  gjorde vi två fina program på Hentorpskolan på 80-talet. Alla barnen åk 1-3 medverkade i programmen Musik i 300 år och Alice Tegnérs visor. Så nyttigt för barnen att få medverka till att ett program växte fram under en längre tid. Vi blandade texter, sånger, danser och fina målningar till ett program som barnen fick visa upp för andra skolor och för sina föräldrar. 

                                                                                             Skövde ensemblen

 

Tillsammans med barnen och musiken hade jag mina lyckligaste stunder i skolan. När jag såg att eleverna blev lite trötta och okoncentrerade t.ex. under mattelektionen eller annat, kopplade vi av med sång och rörelselekar till musik. Jag hade alltid ett litet piano på hjul i mitt klassrum. På mina elever testade jag ofta de visor jag skapade. När de godkände och sjöng med glädje kände jag mig väldigt nöjd. De fick också hjälpa till med illustrationer till mina böcker.

Tillsammans med särskilt sångglada barn startade jag skolkör, först ett år "på försök", som visade sig bli väldigt lyckat. Här ett foto från en konsert på Stadsteatern med Fenix´orkester och Vokalerna, skolkören för lågstadiebarn, som jag startade och ledde i 16 år. Här fanns det sångglädje och den spred vi i 176 framträdanden, som kören gjorde med nya barn under mina år som ledare. "Vi som var med i Vokalerna"  är en FB-grupp för dem som var med i Vokalerna från 2000-2016. Titta in!

 

 

 Birgitta och Vokalerna uppträder på Stadsteatern i Skövde

 

Tillsammans med orkestern Fenix under ledning av Ronny Nyman, som också skrev arrangemang till alla låtarna, uppträdde vi på äldreboenden och på Stadsteatern i Skövde. Vi spelade också in en kassett som senare blev en CD som till slut blev filer till Youtube och Spotify. Det gällde att hänga med i utvecklingen! Tänk vad jag tvingats lära mig tekniska saker under åren! I början var det tramporgel, rullbandspelare och kassetter som gällde. Nu är det internet och datorer, länkar och filer... Det är kul och spännande att lära nytt, men också svårt ibland.

      

          Ronny Nyman       Fenix´ orkester

 

Tillsammans med körfamiljen DISS fick min barnkör DISSmå och senare kören GoDISS uppträda ibland och vi spelade in en LP-skiva med alla körerna. Vi var körer för olika åldrar, från barn till pensionärer. Här är ett foto från en konsert med hela familjen som sjunger min visa "Två enkla små toner" och jag får äran att dirigera hela kören.

 

 

           Kördagen med alla körer och GoDISS

 

Tillsammans med vokalkvartetten VOX fick skolkören Vokalerna uppträda i flera sammanhang. Vi sjöng mina visor i flera konserter i S:t Johannes kyrka, i Stadsteatern och på Barnens dag. Tore Sunesson gjorde fina arrangemang för barnkören och VOX tillsammans. Det var ett samarbete som upprepades med min kör GoDISS några år senare.

 

 

               Vokalkvartetten VOX och Birgitta

   

 VOX uppträder för GoDISS med föräldrar och barnen får sjunga med VOX.

 

Tillsammans med andra grupper i kommunens regi lånades mina körer till olika framträdanden. Vi sjöng vid kulturdagar, vid nationaldagen, vid allsångskonserter för skolbarn och vid andra festligheter. Här ett foto från biblioteket 2010 och ett från matfestivalen 2015

 

          GoDISS i biblioteket                                                   Vokalerna på matfestivalen  

Martin Timell var trevlig!

 

2017 tog mitt barnkörledande slut, då jag drabbats av röst-tremor, en neurologisk sjukdom som inte går att bota. Alla försök som gjorts har misslyckats. Jag skulle gärna ha sjungit vidare med barnen, för orken och glädjen finns, men inte rösten. Hjälpligt funkar den i andra sammanhang men inte för att leda glada barn på det sätt jag vill. Men...   

Tillsammans med andra seniorer i min egen ålder får jag nu uppleva musikglädje i en kör för oss äldre. Vi sjunger och uppträder för andra åldringar på äldreboenden och jag har fått chans att använda nya visor jag skapat, just för oss äldre. Nu mimar jag mest och leder och uppmuntrar så gott det går. Och sångglädjen finns där!

Tillsammans med musiken kan man ha roligt hela livet!

     

                         SPF:s sångkör i Skövde

 Tillsammans igen heter vishäftet jag skapat för seniorkör och som trycktes under pandemin.

Häftet med fem visor finns numera hor Wesssmans förlag.

"Man behöver inte vara gammal fast man levt länge!" skrev jag i en av visorna. Det stämmer väl?

 

                 

 

Antal kommentarer: 1

2024-04-27 00:15:09

(heart)(flower)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)